Vazart-Coquart

Vazart-Coquart

Champagne is de meest prestigieuze wijnregio en tevens de meest dynamische.

In het verleden waren de grote merken de stuwende kracht. Jaar na jaar maken ze miljoenen flessen met steeds hetzelfde smaakprofiel. Daarvoor werden in de verschillende deelregio’s druiven aangekocht bij de vele kleine  en lokale druivenkwekers.  Door het grote succes van Champagne kregen de druivenkwekers steeds meer geld voor hun druiven en konden daar heel confortabel van leven.

Tot Anselme Sélosse en Francis Egly bewezen dat het ook anders en nog beter kon. Zij waren de inspiratie voor een generatie die met hun eigen druiven, lokaal en kleinschalig aan de slag gingen.

Vazart-Coquart is een familiaal Champagnehuis van de 3de generatie. Grootvader had oorspronkelijk een gemengd landbouwbedrijf.  Zijn zoon kon hem overtuigen om deels over te schakelen naar eigen Champagne van eigen druiven. Jean-Pierre Vazart is momenteel de 3de generatie. Hij is een zeer dynamisch en rechtlijnig man, en tevens voortrekker in de kwalitatieve revolutie in de regio.

Gedurende 3 generaties werd een patrimonium uitgebouwd met een 30-tal verschillende percelen in de Grand Cru gemeente Chouilly. Gekend voor verfijnde Chardonnay-Champagnes ligt Chouilly in de Côte des Blancs.

De 30 percelen van Vazart-Coquart zijn 100 % Grand Cru wijngaarden en liggen verspreid over de ganse gemeente. Door de verschillen in ligging, ondergrond, expositie en leeftijd bekomt men meer complexe Champagnes.

De wijngaarden behoorden tot de eersten in Frankrijk die gecertifieerd werden voor hun “Haute Valeur Environnementale” wat verwijst naar de duurzame en ecologische manier van werken. Sinds enkele jaren werd een volgende stap gezet en werkt men biologisch.  In de wijngaard wordt één rij op twee met grassen begroeid, en het jaar nadien net andersom.

Na de manuele oogst gaan de druiven zonder tijdsverlies naar de bovenste verdieping van de moderne wijnkelder. Na het trieëren komen ze één niveau lager in de persen terecht. Het huis beschikt over twee “zachte” persen, waarvan één Coquard, de “Rolls Royce” in deze branche.  Het sap van de 30 percelen wordt apart gevinifieerd in een batterij cuves van verschillende formaten.  Daarbij wordt nog een onderscheid gemaakt tussen de Cuvées (de eerste zeer pure en zachte persing) en de Vin de Taille (waarvan het grootste deel verkocht wordt aan de “Négoce”).

Na de assemblage wordt de Champagne gebotteld voor de tweede gisting op fles  en krijgt hij nog een lange flesrijping.

Wijnen:

Vazart - Coquart Brut Reserve
Vazart-Coquart
750 ml - Bouteille
Bubbels
In voorraad

32,95 €

Vazart - Coquart Extra Brut
Vazart-Coquart
750 ml - Bouteille
Bubbels
In voorraad

37,95 €