Quinta de S José

Quinta De S José

 

Quinta de S. José ligt op een absolute toplocatie : op de zuidelijke oever van de Douro,  een paar kilometer stroomopwaarts van Pinhao, zelf het centrum van Cima Corgo of het deelgebied waar de meeste tophuizen liggen.

Die ligging op de zuidelijk oever zorgt er voor dat de wijngaarden naar het noorden of het noordoosten kijken, waardoor ze minder last hebben van de verzengende hitte in de vallei. Voor topkwaliteit in rood is dat een must, in tegenstelling tot portowijngaarden die juist de zon nodig hebben.

De wijngaarden liggen op steile hellingen met “schistes”, schilferdunne laagjes leisteen met daarin veel tin.  De wijnen krijgen daardoor een mineralig, fris karakter wat de grote kracht ervan wat compenseert.

Quinta de S. José (12 ha)  is eigendom van João Brito e Cunha en zijn vrouw Sofia Prazeres. Sofia was jarenlang professioneel toptennister maar João komt uit een geslacht van wijnmakers en –ondernemers.  Hij stamt in rechte lijn af van Dona Antónia, the Ferreirinha. Zij was de legendarische figuur in de geschiedenis van Porto en de Douroregio. Toen in de tweede helft van de 19de eeuw de phylloxera uitbrak bleef zij als een soort sociaal onderneemster haar eigen fortuin investeren in grote vernieuwingswerken, zodat haar personeel verder kon leven.  Uit die periode dateren heel veel van de terrassen waarop vandaag aan wijnbouw gedaan wordt.

Haar belangrijkste wijndomein was Quinta do Vesuvio, dat in de familie Brito e Cunha bleeft tot 1989.

De vader van João verkocht toen aan de familie Symington en begon enkele jaren later te investeren in Quinta de S.José.  joão en Sofia kochten het domein over van de familie in 2005.

João studeerde voor oenoloog. Niet moeilijk want er werd in de familie over niet veel anders gesproken. Zijn grootvader was destijds oenoloog bij o.a. Ramos Pintos. Zijn nonkel en tevens dooppeter had een topfunctie bij Cockburns en daar kon hij ook beginnen werken.

Hij deed ook buitenlandse ervaring op in Frankrijk bij Moet & Chandon  en in Australië bij Jacobs Creek. Hij werktenog een periode als zelfstandig consultant-oenoloog, wat hij top op vandaag combineert met zijn eigen domein.

Beneden aan de rivier ligt de volledig gerestaureerde historische quinta.  800 meter hoger, bovenaan de vallei werd in beton een moderne wijnkelder gebouwd. Alle intern transport gebeurt er met de zwaartekracht. Anderzijds wordt nog steeds een deel van de druiven op traditionele manier met de voeten in grote “lagares” getrapt. De vinificatie gebeurt in temperatuurgecontroleerde inoxcuves waarna de rijping op kleine eiken vaten volgt, afkomstig van verschillende Franse tonneliers. Voor de witte wijn worden grotere vaten van 500 liter bebruikt.

Wijnen:

Flor de S José Branco 2021
Quinta de S José
750 ml - Bouteille
Fris/fruitig wit
In voorraad

15,95 €

Quinta de S José Touriga Nacional 2019
Quinta de S José
750 ml - Bouteille
Vol/stevig rood
In voorraad

23,95 €