El Sacramento

El Sacramento

Rioja is Spanje’s meest prestigieuze wijn, en de belangrijkste ambassadeur van de Tempranillo-druif.  Dat heeft veel te maken met de lange geschiedenis van kwalitatieve wijnbouw. Daardoor  zijn er ook een aantal topwijnhuizen ontstaan. 

Sommige van die wijnhuizen werden erg groot, en baseerden zich enkel op de smaak van de Spaanse consument. Op een bepaald moment waren de wijnen dan ook te zwaar voor de moderne internationale wijnliefhebber.

Vandaag zien wij hier en daar nieuwe ambitieuse projecten van wijnbouwers met een sterke achtergrond. Zo ook El Sacramento van Etienne Cordonnier, zoon van een Bordelese wijnpatriarch met wortels in België en van een Baskische moeder uit een gekende politieke familie.

Etienne wil in kwaliteit de concurrentie aangaan met de top van Bordeaux, maar vond in die regio geen betaalbare wijngaard.  Na veel zoeken kwam hij in Rioja Alavesa terecht. Dit Baskische deel van Rioja heeft veruit het beste terroir om moderne topwijnen te maken.  Je vindt  er veel afwisseling in ondergrond en expositie, en een ligging  op het raakvlak tussen Atlantische en Mediterrane invloed. Daardoor kan je er evenwichtige en complexe wijnen maken met een groot bewaarpotentieel.

Etienne Cordonnier kocht beetje per beetje 23 ha wijngaarden aan van vooral oudere eigenaars.

Alhoewel de wijngaarden op mekaar aansluiten, beschikt hij over veel variatie in ondergrond, helling en expositie. Daardoor is El Sacramento één van weinige “single estate”wijnhuizen, in een regio waar het traditie is om druiven van overal in Rioja de combineren.

Daarna werd in en op de rotsen een moderne wijnkelder gebouwd die een pareltje van moderne wijnarchitectuur is. Bovenaan worden de druiven ontrist. Na het kneuzen start een langzame vinificatie in nieuwe betonnen cuves met temperatuurcontrole.  Daarna volgt 15 maand rijping in Franse eik waarvan elk jaar 1/3 vernieuwd wordt. De percelen worden afzonderlijk gevinifieerd en de assemblage gebeurt op het einde.

Wijnen:

Caminos de Sacramentos Rioja 2018
El Sacramento
750 ml - Bouteille
Vol/stevig rood
In voorraad

21,95 €