Tenuta Luisa

Tenuta Luisa

Friuli is één van de betere wijnregio's in Italië, zeker als het op witte wijn aankomt. Gelegen in het noordoosten van Italië en vertrekkend vanuit de hooggelegen gebieden tegen de Alpen/Dolomieten en afdalend naar de Adriatische Zee. Aan de oostelijke zijde vormt Slovenië de grens, alhoewel dat veel gezegd is, want een aantal wijngaarden en wijndomeinen lopen door tussen Italië en Slovenië.

Het is een wijnregio met veel ondernemingszin, maar met weinig marketing, waardoor de wijnen bij ons niet erg gekend zijn. Het was nochtans de eerste regio die kwaliteitswijnen begon te maken in de jaren '70.

Tenuta Luisa is hier een goed voorbeeld van. Méér dan een eeuw geleden gestart als gemengd landbouwbedrijf en later omgevormd tot wijndomein door kleinzoon Eddi Luisa. Bloed kruipt waar het niet kan lopen en zonen Davide en Michele hadden de wijnmicrobe snel te pakken en besloten zich te verdiepen in de wijncultuur. Davide is ondertussen agronoom en verantwoordelijk voor wat er in de wijngaard gebeurt en zijn broer Michele studeerde oenologie en is momenteel verantwoordelijk voor de vinificatie. Vader Eddi en zijn zonen zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit in de wijngaard start en dat de perfectie volgt in de vinificatie. Deze visie resulteert in loepzuivere wijnen, met focus op het karakter van de druif. Sulfiet wordt weinig gebruikt - zelfs lager dan de Europese wetgeving voor biowijnen toelaat.

Bezegend door de unieke terroir en rijke bodems aan ijzer en mineralen, resulteert dit in de kwaliteit van de wijnen. Het gebied ligt ook in de invloedzone van twee bekende en beruchte winden: de koude Bora en de warme, vochtige Scirocco, waardoor er een afwisseling en ook een evenwicht ontstaat en de druiven langzaam en gelijkmatig rijpen.

Ze werken zowel met een interessante mix van originele druivensoorten en meer internationale cépages die een lokale interpretatie krijgen.

Het assortiment van Tenuta Luisa is opgedeeld in de Luisa-wijnen met een pure cépage-expressie en de I-Ferretti-reeks, waarbij het terroir de meerwaarde speelt.

Wijnen:

Tenuta Luisa Ribolla Gialla Spumante Brut 2020
Tenuta Luisa
750 ml - Bouteille
Bubbels
In voorraad

17,50 €

Tenuta Luisa Malvasia 2020
Tenuta Luisa
750 ml - Bouteille
Fris/fruitig wit
In voorraad

15,95 €

Tenuta Luisa I Ferretti Friulano 2018
Tenuta Luisa
750 ml - Bouteille
Vol/stevig wit
In voorraad

20,00 €

Tenuta Luisa I Ferretti Desiderium 2019
Tenuta Luisa
750 ml - Bouteille
Vol/stevig wit
In voorraad

21,95 €