Domaine Cauhapé

Domaine Cauhapé

Jurançon ligt op de uitlopers van de Pyreneeën, in de omgeving van het stadje Pau.

Al in 1558 werd er wijn gemaakt die toen alom gewaardeerd werd. na de vernielingen van de Phyloxera-luis op het einde van de 19de eeuw verdween de wijnbouw voor een tijdje.

In 1936 kreeg Jurançon zijn officiële appellatie, één van de oudste in Frankrijk. Deze slaat uitsluitend op de zoete wijnen uit deze woeste regio, die gerekend worden tot de beste ter wereld.

Door de afnemende populariteit van zoete wijnen ontstond in 1975 ook de appellatie Jurançon Sec voor de droge wijnen uit deze regio.

Henri Ramonteu, de eigenaar van het domein, kan als pionier genoemd worden voor de introductie van de kwaliteitsvolle droge wijnen door als eerste gebruik te maken van destijds nieuwe technologie 'macération préfermentaire', temperatuur geregelde tanks en de vergisting op nieuwe eikenhouten vaten. Op zijn minst opvallend te noemen, want Henri was autodidact en had geen enkele opleiding als oenoloog gevolgd. 

Zijn intuïtieve benadering zorgde er voor dat hij niet steeds de klassieke paden volgde en daardoor zeer innovatief tewerk ging in zijn wijnkelder. Hij probeerde ook zijn wijngaarden te 'begrijpen' en hij was ook een voorloper in het (her-)aanplanten van verdwenen lokale druivensoorten.

Hierdoor beschikt hij vandaag over diverse cuvées die elk hun eigen typiciteit hebben, zowel in droog als in zoet.

Wijnen:

Cauhapé Geyser Jurançon Sec 2021
Domaine Cauhapé
750 ml - Bouteille
Fris/fruitig wit
In voorraad

16,95 €