Castello di Cicognola

Castello Di Cicognola

Oltrepo Pavese ligt in het zuidwesten van Lombardije, een zeer uitgestrekte regio die vooral bekend is om de mooie stad Milaan. Er is heel wat bedrijvigheid en de wijn wordt er slechts op een relatief kleine oppervlakte gemaakt. In Oltrepo Pavese wordt 65 % van alle Lombardische wijn gemaakt.

De naam betekent letterlijk 'het deel van de provincie Pavia aan de overkant van de rivier Po' en wordt vaak het 'Toscanië' van het noorden genoemd. Dit omwille van het landschap met glooiende heuvels, wijngaarden, kastelen, middeleeuwse dorpjes en panoramische vergezichten. Door toeristen nog niet ontdekt, maar ideaal voor wandelaars, wielrenners en vooral door lekkerbekken.

Nochtans ligt de regio dichter bij Piëmonte, waarmee het deels het klimaat en de druiven deelt.

Voor de liefhebbers van Pinot Noir is het belangrijk om te weten dat hier de grootste oppervlakte Pinot Noir buiten Bourgogne aangeplant is. 

Castello di Cicognola is het kasteel en tevens het wijndomein van de familie Moratti sinds de jaren '70. Gianmarco en Letizia Moratti waren een gekend 'power-koppel', behorende tot de rijkste en machtigste families van Italië. Castello di Cicognola ligt bovenop een stijle heuvel en was in de vorige eeuw de plijsterplaats voor staatsmannen en kunstenaars. Ze hebben er in de jaren '70 ook de wijngaarden laten aanleggen die zoon Gabriele Moratti vandaag naar een nog hoger niveau wil brengen.

Voorheen werd er al samengewerkt met Riccardo Cotarella, de gekendste oenoloog van Italië, maar de ambities reiken vandaag verder...Er wordt gekozen voor een alomvattende aanpak waarbij het werk in de wijngaard en het wijnmaken perfect op mekaar afgestemd zijn. Daarvoor werd in de eerste plaats beroep gedaan op de gekende agronoom Giovanni Bigot. Hij leerde de equipe van Cicognola hoe ze hun wijngaarden beter konden verzorgen en afstemmen op iedere wijn afzonderlijk.

Bigot werkt al jaren voor topdomeinen zoals Angelo Gaja en hij bracht Cicognola voor ieder type wijn in contact met de allerbesten uit de sector. De nieuwe aanpak kreeg als naam 'The Project'

 

Wijnen:

Castello di Cicognola 3POP 2021
Castello di Cicognola
750 ml - Bouteille
Bubbels
In voorraad

17,50 €

Castello di Cicognola L'Ala Barbarasso 2018
Castello di Cicognola
750 ml - Bouteille
Fris/fruitig rood
In voorraad

18,50 €

Castello di Cicognola Pinot Nero 2020
Castello di Cicognola
750 ml - Bouteille
Vol/stevig rood
In voorraad

31,75 €