Bentu Luna

Bentu Luna

Sardinië is meer en meer gekend als hippe vakantiebestemming, maar speelt ook een belangrijke rol in de Italiaanse wijnbouw.

Het is een groot eiland en logischerwijze vind je er een ander klimaat, druiven en wijnen als op het vastelnd. De wijnregio's zijn verspreid over het zuiden, westen en noorden van het eiland, waar de meeeste economische activiteit en mensen zijn. Ook in het centrum van Sardinië ligt er een lappendeken van authenieke wijngaarden.

Het team achter Costello di Cicognola, op het Italiaanse vasteland, had zowel privé als professioneel veel affiniteit met Sardinië. Uit talrijke bezoeken groeide het idee om in het centrum van Sardinië een deel van de zeer oude wijngaarden te huren en de lokale families te helpen bij de druivenkweek.

De gekende agronoom Giovanni Bigot werd ter hulp geroepen om de oude wijngaarden een nieuw leven te geven en in het pittoreske dorpje Neoneli werd op duurzame wijze een kleine wijnkelder gebouwd en ingericht.

Duurzaamheid en kleinschaligheid zijn hier de sleutelwoorden. Aangezien het over een lappendeken van wijngaardjes gaat, verspreid over hoofdzakelijk 2 appellaties, wordt er in de kelder gewerkt met kleine betonnen cuves met een 'hoekige ei-vorm'. Op die manier kunnen de druiven van elk perceeltje afzonderlijk gevinifieerd worden.

Een jonge wijnmaakster, afkomstig uit de regio, maar opgeleid aan de beste wijnscholen in Italië, kreeg de lokale verantwoordelijkheid. Daarvoor werd ze ondersteund door Italie's gekendste flying winemaker Beppe Caviola.

Met zo'n team en de druiven van wijngaarden met een leeftijd tussen de 35 en 115 jaar oud, zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen....

Met de bekroning als beste opkomende wijndomein en onmiddellijk een wijn met 3 Bicchieri in de Gambero Rosso werd de start alvast niet gemist.

Wijnen:

Bentu Luna Unda Vermentino di Sardegna DOC 2021
Bentu Luna
750 ml - Bouteille
Fris/fruitig wit
In voorraad

19,70 €

Bentu Luna Sobi 2019
Bentu Luna
750 ml - Bouteille
Vol/stevig rood
In voorraad

32,95 €