Jean Louis Vergnon

Jean Louis Vergnon

Het domein Jean Louis Vergnon is gelegen in het dorp Le Mesnil sur Oger in het gebied van de Côte des Blancs. De wijngaarden zijn geklasseerd als 100 % Grand Cru terroir en zijn een verzameling van de beste Grand Cru sites in de beroemde Côte de Blancs, namelijk Le Mesnil, Oger, Avize, Vertus en Villeneuve.

Sinds 5 generaties behoort het Champagnehuis al tot dezelfde familie. Christophe Constant is de oenoloog en wijnmaker sinds 2002. Hij transformeerde het domein zodanig, dat het nu tot één van de beste uit het dorp behoort. Het totale areaal bedraagt momenteel iets meer dan 5 hectare wijngaarden met uitsluitend Chardonnay, dewelke zeer goed gedijt op de krijt-kalkrijke ondergrond.

De cuvées komen dan ook op de markt als Blanc de Blancs (enkel witte druiven). De verschillende cuvées bezitten een buitengewone frisheid, zuiverheid, finesse en subtiele rijkdom.

Sinds de komst van Christophe stijgen de Champagnes constant in kwaliteit: hij zorgt er voor dat de druiven enkel in rijpe toestand worden geplukt, en dit vaak aan een potentieel alcoholgehalte van 11° of meer, zodat hij niet moet chaptaliseren. Door het rijpe fruit kan Christophe ook de malolactische gisting vermijden, wat anders toch wel te adviseren is wegens de te grote zuren van de Chardonnay druif in deze zuidelijke ligging van de Côte des Blancs. Hierdoor kan hij de dosage ook sterk verminderen, wat de kwaliteit uiteraard ten goede komt.

De wijnen worden gefermenteerd in inox vaten en de botteling gebeurt vrij laat, na de zes maanden sur lie voor de eerste cuvées. Christophe experimenteert de laatste jaren met 300 liter vaten voor zijn laatste creatie Confidence.

Het domein werkt geresoneerd. Dat wil zeggen op een natuurlijk wijze en in de overgang naar biologische wijnbouw.

 

Wijnen:

J. L. Vergnon Murmure Brut Nature Premier Cru Magnum
Jean Louis Vergnon
1500 ml - Magnum
Bubbels
In voorraad

74,00 €