Assuli
Sicilië komt de laatste jaren meer en meer in de kijker. Er wordt enorm geinvesteerd in de aanplant van de locale druiven zoals Grillo en Nero d'Avola, maar ook de ‘vergeten’ authentieke druif Perricone, die erg goed gedijen in de lokale ondergrond en het klimaat. Assuli ligt in het westelijke deel en geniet er meer van het zeeklimaat, waar de wijngaarden zich bevinden op 100 tot 250 meter boven de zeespiegel. Maximale zon op een bodem van klei en kiezel. Kunstmatig aangelegde meren zorgen hier voor water.
De familie Caruso zijn grote spelers in de marmerindustrie. Door de verbondenheid met de grond was er ook interesse om te investeren in wijngaarden. De bouw van een schitterende wijnkelder volgde al snel. Hier verblijven de wijnen in een aangename temperatuur, terwijl die buiten in de zomer tot 45°C kan oplopen.
Sinds 2016 neemt de sympathieke Roberto Caruso zelf de leiding over dit succesvolle domein. De basiswijn Nero d'Avola Lorlando kreeg in de Gambero Rosso 2017 zelfs de nominatie met Tre Bicchieri (3 bekers, wat de grootste onderscheiding is). Ze bezitten in totaal 100 hectare wijngaarden, verspreid over een 4-tal locaties.
Ondertussen werkt het domein volledig biologisch.