Domaine La Soufrandise

Domaine La Soufrandise

Françoise en Nicolas Melin bezitten 6 hectare wijngaarden in Fuissé, in het zuidelijke deel van Bourgogne. De wijngaarden zijn allen minstens 45 jaar oud en verdeeld over 20 kalkrijke percelen. Zij zijn reeds de zesde generatie wijnbouwers op dit domein. Vroeger was het gebouw een rusthuis. De naam La Soufrandise is afkomstig van het genieten 'gourmandise' van de oudjes die hun lijden 'souffrir' probeerden te verzachten met een glaasje Pouilly-Fuissé....

De wijnen vallen op door hun steeds terugkerende kwaliteit en hun kracht is de ouderdom van de wijnstokken en de grote variatie aan percelen, gelegen in diverse ‘climats’. De kalkrijke bodems geven de Chardonnay die mooie mineraliteit. De rendementen zijn laag, de stokken oud, er wordt manueel geoogst en er is een constante bewaking van de kwaliteit. In de wijngaard wil Nicolas zo natuurlijk mogelijk werken volgens de agriculture raisonnée. De fermentatie komt natuurlijk en zeer langzaam op gang en er wordt dus geen gist bijgevoegd.

Een bijzondere wijn is de Levrouté. De druiven worden later dan gebruikelijk geoogst, namelijk in oktober, waardoor de druiven de eerste sporen van de  pourriture noble of edelrot bevatten. Dit geeft een bijzonder complex aroma die de wijn erg goed doet passen bij een heerlijk stukje foie gras.

Momenteel zijn de wijnen van Soufrandise uitgeput....we wachten vol spanning op de nieuwe jaargangen.

 

Wijnen: